/var/www/vhosts/compactcarshow.nl/httpdocs/media/background/3e generatie Hyundai i20 hatchback & coupé.jpg

3e generatie Hyundai i20 hatchback & coupé

De 3e generatie i20 maakte een flinke evolutiesprong qua design, ruimte en techniek en behoort daarmee tot de beste auto's in het B-segment.

De 3e generatie i20 maakte een flinke evolutiesprong qua design, ruimte en techniek en behoort daarmee tot de beste auto's in het B-segment.
 

Naast de nieuwe i20 5-deurs hatchback lanceert Hyundai nu voor het eerst ook een 3-deurs coupé versie. Deze 3e generatie van Hyundai's succesvolle B-segmenter, waarvan sinds 2002 al bijna 1 miljoen exemplaren zijn verkocht, is specifiek ontworpen voor de Europese markt. De compacte i20 zet volgens de fabrikant nieuwe maatstaven op het gebied van ruimte, techniek en verfijning en doet daarmee een gooi naar de beste auto in zijn klasse.

De i20 is het 3e model van de in totaal 22 op stapel staande nieuwe modellen die onderdeel zijn van het productoffensief 'Product Momentum 2017'. De introductie van de nieuwe i20 betekent dat in vijf jaar alle Europese Hyundai modellen zijn vernieuwd. De i20 wordt gebouwd in een hypermoderne fabriek in Turkse Irmit, waar ook de i10 van de band rolt. Door de i20 daar te bouwen zijn de levertijden kortere en kunnen eenvoudiger op maat gesneden uitvoeringen worden geproduceerd. Hyundai verwacht jaarlijks circa 100.000 stuks te verkopen. Dit is mede gebaseerd op de verwachte groei van het B-segment van 14% ofwel 3,25 miljoen auto's in 2017.

Ruime 5-zitter

De nieuwe i20 illustreert de snelle progressie van Hyundai het afgelopen decennium. In het fel bevochten B-segment komt Hyundai met een nieuweling die in meerdere opzichten uniek is qua techniek en vormgeving. Bij de ontwikkeling van de i20 in het Europese designcentrum in het Duitse Rüsselsheim hebben de ingenieurs zich gefocust op een verfijnde vormgeving, toonaangevende ruimte en hightech voorzieningen voor een rijgedrag en een aandrijftechniek die aansluit bij de Europese maatstaven. De vormgeving van de i20 is geëvolueerd tot 'Fluidic Sculpture 2.0' ofwel een uitgekiende designtaal voor een volwassen uitstraling en sterke persoonlijkheid. De kracht van de i20 zit met name in de strakke, elegante lijnen en de krachtige neus met de chroom omrande hexagonale grille, fraaie lichtunits met LED-dagrijverlichting en -stadslichten. Ook de boomerang vormige LED-achterlichten onderstrepen het hightech karakter. De i20 is in alle richtingen gegroeid met een lengte van 4,03 m (+ 4 cm), breedte van 1,73 m (+ 2,6 cm) en hoogte van 1,47 m (- 1,6 cm). De wielbasis nam met 45 mm toe tot 2,57 m. Samen met de slimme interieurindeling resulteert dat in het ruimste interieur in het B-segment. Met 79,4 cm beenruimte op de achterbank nadert de i20 een C-segmenter. De i20 is een volwaardige 5-zitter met de grotere buitenmaten en een 10% grotere, variabele bagageruimte van 326 tot 1.024 liter na het omklappen van de rugleuning van de achterbank voor een vlakke laadvloer. Het ruimtelijk gevoel wordt versterkt met een kantelbaar en volledig te openen panoramisch zonnedak voor een maximale lichtinval.

Nieuwe wielophanging

Het interieur is een smaakvolle combinatie van zachte materialen, pianozwarte elementen en verchroomde afwerkingsdetails. Comfort en ergonomie kregen veel aandacht, wat blijkt uit het asymmetrische, op de bestuurder gerichte dashboard en de uitgekiende plaatsing van de bedieningselementen. Optionele comfortverhogende items zijn automatische ontwaseming van de voorruit, een verwarmbaar stuur en het dockingstation voor smartphones op het dashboard met standaard AUX- en USB-aansluiting. De nieuwe i20 heeft een beproefde 1.25 liter benzinemotor met 84 pk en 122 Nm trekkracht en een 5-handbak voor een topsnelheid van 170 km/u en sprinttijd van 13,1 seconden naar 100 km/u. De 4-cilinder is op talloze detailpunten aangepast en verbeterd en voldoet aan de Euro 6 emissienormen. De nieuwe i20 staat op een nieuw platform en heeft volgens de fabrikant een 64% stijvere koets ten opzichte van zijn voorganger. Samen met de langere wielbasis tilt dat de bochtenstabiliteit naar een hoger niveau. De volledig nieuwe voor- en achterwielophanging bieden de ideale combinatie van rijcomfort en wegligging. De nieuwe elektromechanische stuurbekrachtiging staat garant voor een prettig en accuraat stuurgedrag. De nieuwe i20 voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen voor zowel de inzittenden als voor voetgangers en fietsers. Naast veelvuldig gebruik van ultrasterk staal zijn onder meer 6 airbags, Electronic Stability Control (ESP) en Vehicle Stability Management (VSM) standaard, evenals met de voorwielen in een bocht meedraaiende koplampen, Hill Start Assist, Isofix-bevestigingen op de achterbank en een bandenspanningcontrolesysteem. Uniek in zijn klasse is Lane Departure Warning dat de bestuurder waarschuwt als de auto onbedoeld de rijbaan dreigt te verlaten. De nieuwe i20 staat in de showroom vanaf € 12.995,-.

Praktische 3-deurs i20 Coupé

De nieuwe 3-deurs coupé verschilt duidelijk van de 5-deurs hatchback en biedt een dynamisch ex- en interieur. De Coupé, die aan de basis staat van de nieuwe Hyundai World Rally Car, geeft het Koreaanse Hyundai nog meer sportief elan. Vanaf maart staat de i20 Coupé bij de dealers vanaf € 13.995,-. De 4,045 m lange Hyundai i20 Coupé met eenzelfde wielbasis van 2,57 m heeft een geheel eigen silhouet. De schuin aflopende daklijn is herkenbaar anders dan bij het 5-deurs model, waardoor de Coupé een dynamischer profiel heeft. Aan de voorzijde springt de karakteristieke hexagonale grille in het oog. Deze zeshoekige grille is omgekeerd geplaatst in een nieuwe bumper, waarmee het atletische designprofiel van de i20 Coupé extra wordt vergroot. De brede wielkasten en de nieuw getekende bumperunit zorgen voor een aansprekende achterzijde. Ondanks zijn sportieve inslag is de i20 Coupé ook een praktische auto met een flinke bagageruimte van 336 liter. Ook qua kleur en uitstraling springt de i20 Coupé direct in het oog, met name met de speciale, nieuwe Mandarin Orange exterieurkleur. Daarnaast is er de keuze uit nog 6 kleuren, die ook voor de 5-deurs versie leverbaar zijn. Ook in het interieur is een bijpassende oranje kleur leverbaar. De i20 Coupé is verkrijgbaar met nieuwe 15 t/m17 inch lichtmetalen velgen en heeft een nieuwe achterspoiler en andere esthetische designtoevoegingen. Ook de i20 Coupé heeft de 84 pk sterke 1.2 liter benzinemotor en later dit jaar volgt nog een nieuwe 1.0 liter 3-cilinder turbobenzinemotor.

Graphic Exception
Autoservice Deinum: meer dan een halve eeuw Automobielkennis! Peugeot Darl' Mat 402 roadster uit de jaren
JB Autoservice gespecialiseerd in VW, Audi, Seat en Skoda.
Garage Bonhof, APK, keuring station, en airco specialist in EPE. Alle occasions voor u geselecteerd. Vertrouwd een auto kopen doet u bij Garage Bonhof in Epe.
WWW.ARTVO.NL, sterk in elk merk maar gespecialiseerd in klassieke Renaults.
Uw Peugeot Specialist in Midden Nederland voor onderhoud, tuning en maatwerk.
VICTRACE staat voor VICTORIE & RACE = VICTRACE. Sinds 1986 heb ik mij bezig gehouden met het verfilmen van Historic- & Classic Car & Motorcycle events in binnen- & buitenland.
Joop Stolze Classic Cars in De Lier
Advertentie Ruimte 270 x 125 pixels
European Veteran Rally
Advertentie Ruimte 125 x 125 pixels