/var/www/vhosts/compactcarshow.nl/httpdocs/media/background/Drietal Parijse autoshowrooms.jpg

Drietal Parijse autoshowrooms

Aan de Champs Elysees in Parijs zijn vlakbij de Arc de Triomphe de showrooms te vinden van de 3 grote Franse merken. Eerst deden we de kleinste Peugeot Avenue showroom aan, gevolgd door het veel grotere L'Atelier Renault met ook een restaurant-bar en tot slot werd de meest creatieve Citroën Store bezocht. Aan de hand van de foto's geven we u een sfeerimpressie van de tijdelijke thematentoonstellingen die we eind oktober 2015 zagen.

Parijs heeft veel en gevarieerd cultureel erfgoed, zoals bijvoorbeeld de Eiffeltoren, Notre Dame, Sacre Coeur (Montmartre), opera en bibliotheek. Ook het shoppen bij de grote Galeries Fayette, het Louvre en de talrijke kleine, speciale winkeltjes is voor velen een feest. Ter afwisseling daarvan is een bezoek aan een of meerdere Parijse showrooms een aanrader voor iedere autoliefhebber. We bezochten die van de 3 grote Franse merken, maar ook Mercedes-Benz en Toyota zijn vertegenwoordigd aan de Champs-Elysees met hun nieuwste en soms ook historische modellen.

Peugeot Avenue

Van buiten ziet de gevel van de Peugeot Avenue er stijlvol, maar toch wat gewoontjes uit en binnen is het wat donker en krap. Centraal stonden dit keer de 3-deurs 208 en de nieuwe 5-deurs 308 GTI versies, maar de echte eyecatcher was toch een zeldzame blauwe Peugeot sportwagen klassieker van medio jaren'30. Het betreft een 402 Darl'Mat Special Sport roadster met een 2 liter motor. Meest opvallend is de fraai gewelfde stroomijnkoets in combinatie met een lichtgewicht body van aluminium plaatwerk. Dit open model was er ook als cabriolet en met een scharnierende stalen kap als voorloper van de veel latere Coupé-Cabrio's ofwel CC-modellen, zoals de 206 CC vanaf 2000. Onder het motto 'More Sensations' konden de bezoekers nader kennis maken met de 208 en 308 GTI's, die in de sportieve merktraditie door Peugeot Sport zijn ontwikkeld. Deze sportieve hot hatchbacks zijn geen hardcore sportwagens, maar meer sportieve en tegelijk comfortabele en snelle reiswagens voor werk en gezin. In het rood zien ze er flitsend en agressief genoeg uit om de concurrentie van zich af te schudden. Er hingen volop king-size wandplaten tegen de muren om de aandacht op deze nieuwe GTI's te vestigen. Bezoekers konden op Playstation 3 rijsimulatoren zich zelf een heuse coureur wanen in een strak gesneden Peugeot concept car, die ook als wat groter schaalmodel in een vitrine was te bewonderen. In mei 2012 waren we al eerder bij de Peugeot Avenue te gast met de toen de nieuwe Peugeot 208 in de spotlights. Dit succesvolle model heeft onlangs overigens zijn eerste facelift ondergaan. Aan de beleving en entourage van haar showroom zou Peugeot best iets meer mogen doen om meer publiek te kunnen trekken. Wellicht is daartoe de Peugeot Boutique met een uitgebreid assortiment automobilia meer naar voor geplaatst in de 300 m2 grote showroom. Mijn toen aangeschafte Peugeot Le Mans horloge draag ik nog steeds, zij het met een nieuw zwart leren polsbandje dat met rood stiksel is afgewerkt.

Deze Peugeot 402 Darl'Mat Special Sport roadster is met 53 stuks een zeldzame klassieker met een 2 liter motor. Opvallend zijn de fraai gewelfde stroomlijnkoets in combinatie met een lichtgewicht aluminium koets.De nieuwe 5-deurs Peugeot 308 GTI hot hatchback wordt tijdelijk in de Peugeot Avenue gepresenteerd onder het motto 'More Sensations'.De compactere two-tone 3-deurs 208 GTI oogt net wat agressiever dan de 5-deurs 308 GTI versie die meer geschikt is voor praktisch gezins- en zakelijk gebruik.

Achter het stuur van een Playsation 3 rijsimulator kunnen de bezoekers zich een echte coureur wanen in een al eerder gepresenteerde, super strak gelijnde Peugeot conceptcar.De gevel van de Peugeot Avenue met een uitstekende, karakteristieke leeuwenkop oogt strak en modern, maar binnen is het echter wat krap en donker.

L'Atelier Renault

Aan ons vorige bezoek in mei 2012 aan het groot en ruimer opgezette L'Atelier Renault met een lichte glasgevel aan de Champs-Elysees 49-53 hebben we goede herinneringen. Mijn toen 13-jarige dochter was niet uit de Twizy te krijgen. Renault startte in 2012 namelijk met de presentatie van haar compleet nieuwe lijn elektrische modellen. De hippe en supercompacte Twizy werd op de trendy muziek van de Franse DJ David Ghetta toen door een robotarm zo'n 1,5 minuut lang als onderdeel van een spectaculaire show door de lucht geslingerd. Alleen al het achter elkaar zitten in de smalle 2-zits Twizy was een leuke ervaring. In de praktijk scoort de Twizy echter niet zo goed bij botsproeven. In het centrum van Parijs kom je ze regelmatig dwars geparkeerd tegen, evenals de bekende Smarts. Vergeleken bij compacte elektrische Zoe met een nieuwe elektromotor voor een grotere actieradius tot 240 km oogt de Twizy Renault Sport F1 met een KERS-systeem veel flitsender. De nieuwe (4x4) Kadjar midi-SUV stond het meest centraal in de showroom. Ook waren we verbaasd over de zee aan passagiers- en laadruimte die de nieuwe, futuristisch ogende Espace ruimtewagen biedt. Renault is met name met haar huidige compacte Clio en Capture zeer succesvol, waardoor wellicht het elektrische modellenoffensief wat in de schaduw is blijven staan.

Deze Twizy Renault Sport F1 is geïnspireerd door de Red Bull F1-wagen ernaast met een 2.4 V8. De Twizy F1 heeft een 97 pk elektromotor voor een top van 110 km/u en als race items een frontsplitter, side skirts en diffuser met 'rain light'.Renault heeft haar nieuwe Kadjar in de schijnwerpers gezet als compacte (4x4) midi-SUV in het druk bezette C-segment. Het design is tegelijk stijlvol en stoer, wat goed aansluit bij de huidige, succesvolle modellijn.In de grote shop van L'Atelier Renault is een ruim assortiment automobilia uitgestald met ook een leuke serie rode Eiffeltorens.

De compacte, volledig elektrische Zoe heeft een nieuwe motor met range extender gekregen voor een grotere actieradius tot 240 km.De Espace is al tientallen jaren het ruimtewonder van Renault. Ook dit nieuwe, ietwat excentrieke model stelt niet teleur qua ruimte en comfort.Bij L'Atelier Renault aan de Champs-Elysees 49-53 kan ook heerlijk worden gegeten en gedronken op de 1e verdieping met zicht op de diverse tentoongestelde modellen.

Citroën Store

De modern ogende showroom van Citroën is bijzonder vanwege een 30 m hoge glazen gevel die voor veel licht en een ruimtelijk gevoel zorgt en daarmee uitnodigt naar binnen te gaan. Daar troffen we op de begane grond een direct al een verrassing in de vorm van een zeer platte futuristische UFO, die geïnspireerd is door vroegere Citroën modellen, zoals onder meer de legendarische DS. Ook leuk om te zien is het C10 prototype uit 1956 met een aërodynamische, druppelvormige stroomlijnkoets van aluminium. Deze loopt naar achter toe smaller uit voor een gelijke gewichtsverdeling en weegt slechts 382 kg. Bezoekers kunnen met de lift of trap verder omhoog om de andere modellen van de tijdelijke thematentoonstelling te bewonderen. Het nieuwe, exclusieve submerk DS werd overigens niet geëxposeerd. Citroën is daarmee en nieuwe weg ingeslagen qua styling, techniek, rijsensatie, comfort en verfijning. Het nog jonge merk heeft al een succesvolle internationale rallyhistorie met de compacte DS3 opgebouwd. Citroën heeft recenter veel succes geboekt met de C-Elysee-WTCC racesedan met een grote achtervleugel die in 2015 liefst 3 podiumplaatsen opeiste. Het merk van de 'double chevron' timmert momenteel goed aan de weg met haar huidige C4 Picasso en C4 Cactus modellen, die we ook hebben bewonderd om hun eigenzinnige design met tal van creatieve details.

Bij Citroën gaat de bezoeker via de trap of lift de hoogte in om de diverse modellen van de thematische tentoonstellingen te bewonderen. Al vanaf buiten zijn de draaiende platforms in de 30 m hoge showroom met een kunstzinnige glazen gevel te zien.De strak gelijnde witte Citroën Store met wat rode accenten is een oase van licht en rust. Het assortiment is gevarieerd en verrassend.Deze UFO 2011 van de Franse designer Ora-ito is geïnspireerd door legendarische Citroëns en UFO's. Deze 'drijvende' conceptcar werd in 2011 tijdens de Design Week in  Milaan gepresenteerd en combineert droom en werkelijkheid. Het Citroën C10 prototype er boven uit 1956 heeft een aërodynamische, druppelvormige stroomlijnkoets.

De Franse actrice Carole Bouquet reed in deze 2CV 007 James Bond uit 1981 in de film 'For your eyes only'. Om de stunts te overleven kreeg deze een sterkere 1.015 cc luchtgekoelde 4-cilindermotor. Ook werden verstevigingen aan de koets en het onderstel aangebracht. Met ruim 5 miljoen stuks tussen 1948 en 1990 is de Eend een legende.Deze charmante gastvrouw liet ons uitgebreid kennis maken met de zeer ruime en comfortabele Grand C4 Picasso met 3 zitrijen, vast glazen panoramadak en een nieuwe 165 pk 1.6 liter turbomotor.De modieuze C4 Cactus Puretech 82 BVM Shine Edition heeft een donkerpaarse lak, zwarte bumpers en witte dakdragers. De afbeelding verwijst naar de mogelijke komst van een open C4 Cactus als opvolger van de Méhari.

Ter introductie van de in 1970 zeer futuristisch ogende GS middenklasser werd een nog opvallender speciale Flèches versie geshowd met een kleurrijk en opzichtig pijltjespatroon.Aan het succesvolle coureurstrio Lopez, Muller en Loeb werd voor de C-Elysee-WTCC racesedan met een grote achtervleugel de Chinees Qing Hua toegevoegd. De Argentijn Lopez heeft in 2015 zijn WTCC-kampioenschap geprolongeerd en zijn teamgenoten bezetten de 2 andere podiumplaatsen.

Graphic Exception
Autoservice Deinum: meer dan een halve eeuw Automobielkennis! Peugeot Darl' Mat 402 roadster uit de jaren
JB Autoservice gespecialiseerd in VW, Audi, Seat en Skoda.
Garage Bonhof, APK, keuring station, en airco specialist in EPE. Alle occasions voor u geselecteerd. Vertrouwd een auto kopen doet u bij Garage Bonhof in Epe.
WWW.ARTVO.NL, sterk in elk merk maar gespecialiseerd in klassieke Renaults.
Uw Peugeot Specialist in Midden Nederland voor onderhoud, tuning en maatwerk.
VICTRACE staat voor VICTORIE & RACE = VICTRACE. Sinds 1986 heb ik mij bezig gehouden met het verfilmen van Historic- & Classic Car & Motorcycle events in binnen- & buitenland.
Joop Stolze Classic Cars in De Lier
Advertentie Ruimte 270 x 125 pixels
European Veteran Rally
Advertentie Ruimte 125 x 125 pixels